راهنمای کامل راه اندازی سیستم گرمایشی داکت اسپلیت
داکت اسپلیت چیست؟ پاسخ ساده است. داکت اسپلیت یک کولر گازی است که از دو قیمت یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است. یونیت داخلی دستگاه داکت اسپلیت در زیر سقف کاذب نصب میشود و هوای سرد یا گرم مطبوع را از طریق کانالهای عایق شدهای به اتاق هدایت میکند. دستگاه داکت اسپلیت در حالت سرمایشی باد خنک را تامین مینماید که این سرمایش از طریق مصرف برق توسط دستگاه ایجاد میگردد.
برخی از مدلهای این دستگاه، دارای عملکرد گرمایشی نیز هستند. این گرمایش توسط دستگاه به دو طریق ممکن است تامین گردد که در این مقاله، دو حالت ممکن برای تامین گرمایش دستگاه داکت اسپلیت شرح داده شده است.
همچنین، ملاحظات لازم جهت تغییر فصل (از زمستان به تابستان و برعکس) و راه اندازی سیستم گرمایشی داکت اسپلیت را در این مقاله شرح دادهایم و در نهایت، به مشکلاتی که ممکن است باعث عدم کارکرد درست دستگاه داکت اسپلیت در حالت گرمایش باشد، اشاره شده است.
نحوه عملکرد سیستم گرمایش داکت اسپلیت چگونه است؟
بطور کلی، سیستم گرمایشی داکت اسپلیت به دو صورت کار میکند.
- گرمایش با هیت پمپ
- گرمایش از طریق کویل آبگرم
حالت گرمایش دستگاه با هیت پمپ (یا پمپ حرارتی)، به گونهای است که از کمپرسور دستگاه جهت افزایش دما و فشار مبرد استفاده میشود و مبرد هنگام عبور از مبدل حرارتی نصب شده در یونیت داخلی، حرارت را به محیط تهویه شونده منتقل مینماید. درواقع، سیکل کارکرد هیت پمپ، برعکس سیکل سرمایشی داکت اسپلیت است که به سیکل ایدهآل تبرید تراکم بخار معروف است.
اما، گرمایش از طریق کویل آبگرم (حالت کم مصرفتر) نیز وجود دارد و آن این است که از یک کویل آبگرم جهت تامین گرمایش دستگاه استفاده میگردد. در این حالت، آب گرم از درون کویل گرمایشی نصب شده در یونیت داخلی دستگاه عبور کرده و حرارت را از طریق فن به محیط منتقل مینماید.
آب گرم میتواند از طریق پکیج یا موتورخانه مرکزی تامین شود که با توجه به کارایی پروژه یکی از این روشها تامین آب گرم بکارگرفته میشود. در ادامه، هریک از این روشهای تامین آب گرم بصورت جداگانه توضیح داده شده است.
گرمایش با هیت پمپ
به حالت تامین گرمایش داکت اسپلیت با کمپرسور، حالت هیت پمپ یا پمپ حرارتی گویند. شکل زیر، دیاگرام یک پمپ حرارتی دستگاه کولرگازی داکت اسپلیت را نمایش میدهد. در حالت گرمایش، جهت چرخش مبرد بواسطهی شیر چهارراهه (یا شیر معکوس) در سیکل تراکم تبرید برعکس میشود. در این حالت، نحوه کارکرد به اینصورت است که فشار و دمای مبرد در کمپرسور افزایش مییابد.
سپس، مبرد در حالت گاز، توسط شیر چهارراهه به سمت مبدل حرارتی یونیت داخلی هدایت شده و در آنجا، حرارت خود را به محیط تهویه شونده منتقل میکند. در واقع، مبرد محیط را گرم کرده و با دفع حرارت به محیط، سرد میشود. همچنین، با دفع حرارت به محیط، از حالت گاز به مایع تبدیل میشود.
سپس، پس از عبور مبرد از لوله مویین یا شیر انبساط، فشار مبرد کاهش مییابد و به سمت مبدل حرارتی یونیت خارجی حرکت میکند. در مبدل حرارتی یونیت خارجی، دمای مبرد با جذب حرارت محیط بیرون، افزایش یافته و مجددا از حالت مایع به گاز تبدیل میگردد.
بنابراین، با توجه به آنچه که توضیح داده شد، در حالت هیت پمپ، انرژی الکتریکی زیادی جهت کارکرد کمپرسور مصرف میگردد. پس، این حالت برق زیادی را مصرف مینماید و درصورتی که گرمایش محیط توسط روشهای دیگر همچون پکیج، موتورخانه و … قابل تامین باشد، گزینه مناسبی برای تامین گرمایش محیط نیست.
اما، درصورتی که نتوان گرمایش محیط را توسط روشهای دیگر تامین نمود، بدون شک یکی از مناسبترین روشها برای تامین گرمایش محیط تهویه شونده خواهد بود.
با وجود این مزایا، این روشِ تامین گرمایش معایبهایی همچون مصرف برق بالا، هزینه بالای خرید اولیه سیستم و کارکرد دستگاه در محدوده دمایی مشخص برای محیط بیرون (مثلا اگر دمای بیرون از منفی پنج کمتر باشد دستگاه نمیتواند محیط را گرم کند) را دارد.
گرمایش داکت اسپلیت با پکیج
در حالتی که از کویل آبگرم برای تامین گرمایش دستگاه داکت اسپلیت ایرانی استفاده میشود باید آب گرم مورد نیاز کویل را تامین کرد. یکی از روشهای تامین آب گرم کویل، استفاده از پکیج است.
پکیجهای دیواری و زمینی موجود در بازار قابلیت تامین آب گرم مصرفی و گرمایشی را دارند. در این حالت، آب گرم شده توسط پکیج به سمت کویل توسط لوله کشی هدایت شده و در آنجا با کارکرد فنِ یونیت داخلی حرارت را بین مبدل و محیط تهویه شونده تبادل میکند.
از مزایای تامین گرمایش داکت اسپلیت با استفاده از آبگرم پکیج میتوان به کمتر بودن مصرف برق درمقایسه با حالت هیت پمپ، داشتن گرمایش در تمامی شرایط دمایی محیطِ بیرون، مشخص بودن هزینه مصرف انرژی هر واحد مسکونی بصورت مجزا و نداشتن هزینه تعمیر و نگهداری نام برد.
تنها عیب تامین گرمایش داکت اسپلیت با استفاده از پکیج آن است که تامین آب گرم کویل هنگام استفاده از آب گرم مصرفی (مثلا مصرف آب گرم هنگام حمام کردن) امکان پذیر نیست. این مشکل، باعث میشود که گرمایش داکت اسپلیت عمل نکرده و دمای اتاق کاهش یابد.
در این روش لوله های آبگرمی که از پکیج خارج میشود، به وسیله شلنگ های رابط به کویل آبگرمی که جلوی دمنده (یونیت داخلی) وصل شده و باعث میشود باد تولید شده توسط دستگاه گرم بشود و برای تامین گرمایش در فصول سرد مورد استفاده قرار بگیرد.
گرمایش کویل آبگرم با تامین آب گرم از طریق موتورخانه
در این حالت، گرمایش کویل آبگرم توسط موتورخانه مرکزی تامین میگردد. این حالت مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه توضیح داده شده است.
مزایای استفاده از موتورخانه برای کویل آبگرم داکت اسپلیت:
- کمتر بودن مصرف برق درمقایسه با حالت هیت پمپ
- داشتن آب گرم دائمی و بدون قطعی
- داشتن گرمایش در تمامی شرایط دمایی محیطِ بیرون
- کاهش هزینه مصرف انرژی گاز در پروژههای بزرگ
معایب استفاده از موتورخانه برای کویل آبگرم داکت اسپلیت:
- مشخص نبودن هزینه مصرف انرژی برای هر واحد بصورت مجزا
- هزینه تعمیر و نگهداری بالا
روش راه اندازی سیستم گرمایشی داکت اسپلیت
راه اندازی عملکرد گرمایشی یا تغییر فصل دستگاه داکت اسپلیت، یک کار کاملا تخصصی است و درصورتی که دانش فنی مورد نیاز در این زمینه را ندارید بهتر است که این کار را به متخصص این امر واگذار نمایید.
برخلاف آنچه که همه تصویر میکنند، تغییر در عملکرد داکت اسپلیت اینورتر تنها با تغییر حالت ترموستات امکان پذیر نیست و نیازمند یک سری کارهای تخصصی میباشد که باید به ترتیب انجام گردند تا طول عمر دستگاه کاهش نیابد.
در ادامه، هر یک از موارد مورد نیاز جهت تغییر در عملکرد دستگاه یا راه اندازی عملکرد گرمایشی دستگاه داکت اسپلیت بطور جداگانه و به ترتیب شرح داده شده است.
مرحله اول: سرویس و نظافت یونیت داخلی و خارجی
در ابتدای فصل سرما یا گرما، میبایست فیلتر و مبدلهای یونیت داخلی و خارجی را شست. برای شستشوی فیلتر هوا ابتدا باید دریچه بازدید را باز نمود و فیلتر نصب شده در پشت دستگاه را جدا کرده و آن را با آب شست تا گرد و غبار آن پاک گردد. پس از خشک شدن فیلتر، آن را باید دوباره در محل خودش قرار دهیم. تعویض یا شستشوی فیلتر هوا کار ساده است و خودمان میتوانیم آن را انجام دهیم.
مبدل یونیت خارجی (یا کندانسور) شبکههایی از لوله و فین است که شبیه رادیاتور ماشین میباشد. این مبدل را میتوان با آب یا مواد شوینده مخصوص تمیز کرد.
البته، باید توجه کرد که هنگام شستشوی مبدل کندانسور آب به موتور فن دستگاه نفوذ نکند. شستشوی مبدل یونیت داخلی (یا اواپراتور) نیز به همین شکل است، با این تفاوت که ابتدا باید زیر دستگاه یونیت داخلی را باز کرد.
شستشوی این دو مبدل کاری کاملا تخصصی است و پیشنهاد میکنیم که توسط یک مختصص انجام پذیرد. برخی افراد تصور میکنند که با تغییر فصل نیازی به شستشوی فیلتر هوا و مبدلها نیست، اما باید این نکته را خاطرنشان کرد که شستشوی فیلتر و مبدلهای یونیت داخلی و خارجی نه تنها باعث افزایش راندمان دستگاه میشود بلکه باعث افزایش طول عمر دستگاه نیز میگردد.
مرحله دوم: هواگیری و باز کردن شیر آبگرم داکت اسپلیت
در صورتی که گرمایش کویل آبگرم توسط موتورخانه مرکزی تامین میگردد، باید پس از راه اندازی موتورخانه، شیر فلکهی آب گرم ورودی و خروجی کویل آبگرم را باز کرد. پس از باز کردن شیر فلکه، باید هوای داخل سیستم گرفته شود.
برای این کار، معمولا یک شیر سوزنی بر روی کویل آبگرم تعبیه شده است که با استفاده از آن میتوان هوای درون سیستم را گرفت. لازم به ذکر است که هواگیری سیستم حتما باید انجام شود خصوصا وقتی که تازه موتورخانه روشن شده است.
در حالتی که از پکیج برای تامین آب گرم کویل دستگاه داکت اسپلیت استفاده میشود، ضمن ایجاد تغییر فصل بر روی پکیج، باید شیر فلکههای کویل را باز نمود و سیستم را هواگیری کرد.
برای هواگیری پکیج، معمولا شیر مخصوصی بر روی پکیج قرار داده شده است که توسط آن میتوان سیستم را هواگیری نمود. همچنین، از طریق شیرسوزنی نصب شده بر روی کویل آبگرم نیز میتوان اقدام به هواگیری نمود.
مرحله سوم: تنظیمات از طریق ترموستات یا کنترلر
در این مرحله، باید عملکرد دستگاه را با توجه به نوع سیستم گرمایشی داکت اسپلیت، بر روی ترموستات تغییر داد.
در صورتی که گرمایش محیط توسط هیت پمپ دستگاه باشد باید حالت (mode) ترموستات را از سرمایش به گرمایش تغییر داد و دمای دلخواه را بین ۲۰ تا ۳۰ درجه تنظیم نمود.
در صورتی که گرمایش با کویل آبگرم تامین میشود، باید حالت ترموستات را از سرمایش به حالت فن تغییر داد. در این حالت، فقط فن دستگاه کار خواهد کرد و فقط میتوان سرعت فن را توسط ترموستات تنظیم نمود. برای کنترل دمای محیط باید درجه حرارت کارکرد پکیج یا موتورخانه را تنظیم کرد یا برای کنترل بهتر دما از شیر برقی جهت قطع و وصل کردن جریان آب گرم استفاده نمود.
مرحله چهارم: بررسی جزئیات مهم
- حتما، محل اتصال کانال رفت و کانال برگشت به دستگاه داکت اسپلیت بررسی گردد. چون ممکن است به مرور زمان برزنت آن پاره شده باشد یا ارتباط آن به کلی قطع شده باشد.
- حتما محل اتصال شیلنگ و لوله درین بررسی گردد. شیب لازم برای شیلنگ و لوله درین رعایت شده باشد و حدالامکان مسیر عبور آب درین در لوله بررسی شود که گرفتگی در آن وجود نداشته باشد (با ریختن آب در لوله میتوان آن را بررسی کرد).
- در صورتی که از دیچههای دمپردار استفاده شده است، حتما دمپرها را باز کنید.
- در صورتی که دستگاه به مدت طولانی (یک یا دوسال) کار نکرده باشد، میزان گاز (یا مبرد) موجود در سیستم بررسی شود.
چرا داکت اسپلیت باد گرم نمیزند؟
نداشتن باد گرم در دستگاه داکت اسپلیت میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در ادامه هرکدام از این دلایل بصورت مجزا توضیح داده شده است.
عیب در پکیج یا موتورخانه
درصورتی که از کویل آبگرم استفاده میشود. یکی از دلایل نداشتن باد گرم در دستگاه داکت اسپلیت، عدم کارکرد درست پکیج یا موتورخانه مرکزی است. در ابتدا، باید بررسی کرد که آیا پکیج یا موتورخانه، آب گرم لازم را تامین میکند یا خیر.
برای بررسی این موضوع، میتوان گرم بودن آب را از لمس کردن لولههای آب گرم رفت و برگشت کویل متوجه شد. درصورتی که لوله گرم باشد، یعنی آب گرم تامین شده است و مشکل از جای دیگری است. اما، اگر لوله سرد بود، پس مشکل از پکیج یا موتورخانه است که باید توسط متخصص بررسی یا تعمیر گردد.
اجرای نادرست داکت اسپلیت
یکی دیگر از دلایل گرم نشدن محیط تهویه شونده، عدم اجرای اصولی و یا عدم انتخاب مناسب ظرفیت داکت اسپلیت متناسب با محیط است. یعنی، ممکن است ظرفیت داکت اسپلیت کمتر از میزان ظرفیت موردنیاز محیط باشد. در واقع، دستگاه قدرت لازم و کافی را برای گرم کردن محیط ندارد. برای رفع این مشکل، باید دستگاه را تعویض کرد.
عدم کارکرد فن دستگاه
گاهی اوقات ممکن است مشکل گرم نشدن محیط، ناشی از عدم کارکرد فن دستگاه داکت اسپلیت باشد. برای فهمیدن این موضوع، کافی است بررسی شود که فن موجود در یونیت داخلی داکت اسپلیت کار میکند یا خیر. در صورتی که کار نمیکرد از یک تکنسین متخصص بخواهید تا این مشکل را برای شما رفع نمایید.
پایین آمدن دمای کویل
یکی دیگر از دلایل گرم نشدن محیط، پایین بودن دمای کویل آبگرم است. پایین بودن دمای کویل آبگرم به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه هر یک از این موارد شرح داده شده است.
- پایین بودن درجه حرارت پکیج یا موتورخانه مرکزی
- داشتن هوا در سیستم آب گرم
- باز نبودن کامل شیرفلکه کویل آبگرم
- گرفتگی در کویل
- عدم تنظیم درست ترموستات (در صورت استفاده از شیر برقی)
- روشن بودن حالت سرمایش دستگاه هنگام استفاده از گرمایش کویل آبگرم
مراحل هواگیری داکت اسپلیت چگونه است؟
همانطور که قبلا به آن اشاره شد، هواگیری سیستم گرمایشی یکی از مراحل بسیار مهم در راه اندازی گرمایش سیستم داکت اسپلیت با کویل آبگرم است. برای اینکار، باید مراحل زیر به ترتیب انجام گردد:
- روشن کردن پکیج یا موتورخانه مرکزی
- پس از گذشت چند دقیقه، شیر فلکه کویل آبگرم را باز نمایید
- با استفاده از شیر سوزنی موجود بر روی کویل، اقدام به هواگیری نمایید (در صورت امکان از طریق پکیج نیز اینکار را انجام دهید)
- شیر سوزنی را بسته و بررسی نمایید که کویل آبگرم گرم شده باشد
نکات مهمی که باید از آنها اطلاع داشته باشید
- در حالت هیت پمپ، درجه حرارت محیط توسط ترموستات دستگاه قابل کنترل است
- در صورتی که از کویل آبگرم استفاده میکنید، درجه حرارت محیط با دمای آب تامین شده توسط پکیج یا موتورخانه تنظیم میگردد
- وقتی از کویل آبگرم داکت اسپلیت استفاده میکنید، نباید دستگاه را در حالت سرمایش قرار دهید
- وقتی از کویل آبگرم داکت اسپلیت استفاده میکنید، فن دستگاه دائما کار میکند، برای کنترل فن دستگاه باید از ترموستات ثانویه استفاده کرد
- برای کنترل گرمایش محیط در سیستم گرمایشی کویل آبگرم داکت اسپلیت، میبایست از یک ترموستات ثانویه و شیربرقی استفاده گردد
چطور و از کجا مشاوره بگیریم و بهترین داکت اسپلیت را انتخاب کنیم؟
برای تهیهی داکت اسپلیت مناسب میتوانید با متخصصان داکتینو تماس بگیرید و توضیحات اولیهی لازم را دریافت نمایید. در مرحلهی بعد یک کارشناس فنی به محل پروژه اعزام میشود و به بررسی تمام شرایط و زیرساختها و امکان سنجیهای لازم میپردازد. در نهایت پس از عقد قرارداد، دستگاه طی چند روز کاری همراه با گارانتی آماده تحویل و نصب خواهد شد. برای ارتباط با کارشناسان داکتینو میتوانید با شمارههای ۴۴۱۸۱۹۲۱ ۰۲۱ یا ۱۹۲۰ ۹۵۱ ۰۹۱۲ تماس بگیرید.
سوالات متداول
برای خرید و نصب دستگاه از کجا شروع کنم؟
برای خرید دستگاه داکت اسپلیت با بخش فروش داکتینو تماس بگیرید. پس از انجام بازدید اولیه توسط کارشناسان، ظرفیت و تعداد دستگاهها تعیین شده و برای ادامه کار به دپارتمان فنی و مهندسی ارجاع داده میشوید تا اقدامات لازم جهت نصب دستگاه انجام شود.
چرا دستگاه داکت اسپلیت باد گرم نمیزند؟
در صورتی که از کویل آبگرم جهت گرمایش داکت اسپلیت استفاده شده است، ممکن است به دلایل مختلفی همچون خراب بودن پکیج یا موتورخانه، بسته بودن شیر فلکه کویل آبگرم، هواگیری نکردن سیستم آب گرم و یا عمل نکردن فن دستگاه داکت اسپلیت باشد. باید همهی این موارد بررسی گردند.
آیا باید هر سال قبل از راه اندازی سیستم گرمایشی داکت اسپلیت، فیلتر و مبدلها را شست؟
بله، اینکار علاوه بر افزایش راندمان دستگاه، باعث افزایش طول عمر دستگاه نیز میشود.
آیا واجب است که مبدل (اواپراتور) یونیت داخلی داکت اسپلیت را در هر تغییر فصل دستگاه، شستشو نماییم؟
اینکه در هر سال مبدل یونیت داخلی را بشوریم یا نه، بستگی به میزان گرد و غبار موجود در محیط دارد. اگر فکر میکنید که در محل نصب دستگاه، گرد و غبار بسیاری وجود دارد، حتما توصیه میشود که مبدل و فیلتر هوا یونیت داخلی را در هر بار تغییر فصل شستشو نمایید.
بسیار عالی ومفید
سلام.توضیحات شما مفید بود،مشگلی که من التن باتوجه به فصل سرما دارم این هستش لوله خروجی کویل سرد هستش ولی لوله ورودی گرم هستش یعنی عملا آب گرم در واکت گردش نمی کند،میخواستم ببینمدمشگل کجاست با توجه به اینکه شیر فلکه های آب گرمدوسرد هردو باز وهواگیری هم انجام شده
سلام
آب رفت و برگشت زیر پکیج اگر تقریبا هم دما نیستند، باید فیلتر خروجی زیر پکیج را تمیز کنید تا جریان آب برقرار شود.