روز به روز نیاز افراد به سیستم های سرمایشی و گرمایشی بیشتر می شود.
با گذشت زمان نیز، مهندسان و دانشمندان، طراحی های متعددی از قطعه های دستگاه های تهویه هوا ارائه داده اند و امروزه دستگاه هایی تولید شده اند که با گرفتن گرما از محیط، محیط را خنک می کنند. در ادامه مطالب داکتینو می خواهد به چیستی این فرایند و چگونگی انجام این عمل بپردازد.
سیکل تبرید چیست؟
سیکل تبرید چرخه تولید سرما و خنکی محیط می باشد. در لغت، تبرید به معنای گرفتن گرمای محیط و انتقال آن به فضایی دیگر می باشد.
سیکل تبرید نوعی سیستم خنک کننده می باشد که با استفاده از قطعات و عواملی همچون گاز و آب و هوای محیط، عمل سرمایش را انجام می دهد.
سیکل های تبرید امروزه نقش مهمی را در ساخت و تولید دستگاه های تهویه محیط ایفا کرده اند.
داکت اسپلیت داکتینو ، دقیقا نمونه ای از استفاده سیکل تبرید چیلر تراکمی می باشد.
اگر می خواهید تفاوت میان داکت اسپلیت و چیلر را بدانید به دکمه زیر مراجعه کنید.
اجزای اصلی سیکل تبرید
سیکل های تبرید از چهار قطعه اصلی تولید و ساخته می شود که به شرح زیر می باشند:
- کمپرسور : از اصلی ترین قطعات موجود در سیکل های تبرید تراکمی می باشد که تراکم و فشار گاز مبرد را کنترل می کند.
- کندانسور : نوعی مبدل حرارتی است که از طریق داغ نمودن و دادن گرمای اصافی، تبادل حرارتی انجام می دهد و شروع به تقطیر می کند و مایع مبرد را به درجه حرارت کمتری تبدیل می کند. کندانسور ها در دو نوع هوا خنک و آب خنک تولید و ساخته می شوند.
- شیر انبساط : این شیر برای ایجاد افت فشار مابع مبرد در سیکل تبرید چیلر تراکمی بکار گرفته می شود و
- اپراتور : اپراتور هممانند کندانسور عمل می کند و یک مبدل حرارتی است که مایع مبرد را تبخیر کرده و به گاز تبدیل می کند.
مبرد چیست ؟
مبرد ماده ای است که به شکل گاز و مایع می باشد که برای کاهش دمای محیط مورد استفاده قرار می گیرد. از مبرد در سیستم های سرمایشی ماشین و کولرهای گازی استفاده می شود.
ماده مبرد به طور کلی در سیستم های سیکل تبرید تراکنی استفاده می شود و به همین دلیل، سیستم های تهویه هوا مطبوع، از این ماده پشتیبانی نمی کنند.
سیکل تبرید تراکمی چیست؟
نوعی فرایند ترمادینامیکی می باشد که در طراحی دستگاه هایی همچون داکت اسپلیت ها، یخچال ها و کولر های گازی به کار گرفته می شود.
تبرید تراکمی، نوعی سیکل برعکس شه است که توسط گرمای ماشین ها مورد استفاده قرار می گیرد. فکر کنید که گرما خارج می شود و سرما وارد می شود.
انواع سیکل تبرید
سیکل های تبرید انواع مختلفی دارند که به شرح زیر می باشند.
سیکل تراکمی
یکی از بهترین و پرطرفدار ترین سیکل های تبرید، سیکل تراکمی می باشد که امروزه تقریبا در تمامی دستگاه های تهویه مدرن مورد استفاده قرار می گیرد.
تراکم در دستگاه های تهویه، به کمک کمپرسور اتفاق می افتد و دستگاه تهویه هوا به کمک سیکل تراکمی، انرژی لازمه خود را برای گردش سیال در سیکل تامین می کند.
سیکل جذبی
سیکل جذبی با استفاده از منابع گرمایشی مانند بخار های داغ و شعله مستقیم گاز، آب را خنک می کند و به واحد های ساختمانی همچون هواسازی یا واحد های دیگر صنعتی برای خنک کردن ارسال می شود.
سیکل ترموالکتریک
در سیکل ترموالکتریک، بدون پیچیدگی، انرژی الکتریکی بصورت مستقیم در سیستم های تهویه هوا و سرما ساز مورد استفاده قرار می گیرد.
سیکل ترموالکتریک دو کاربرد اصلی در سیستم های هوا ساز دارد که اولی، اندازه گیری دما و دومی تولید توان می باشد.
سیکل مغناطیسی
در سیکل های مغناطیسی، گرما به صورت مغناطیسی به دستگاه های هوا ساز و تهویه هوا انتقال پیدا می کند.