پلاک خوانی داکت اسپلیت

آنچه در این نوشته خواهیم گفت

پلاک خوانی داکت اسپلیت

۱مدلmodel
۲ضریب عملکردCOP
۳ولتاژ نامیRated Voltage
۴فرکانس نامیRated Frequency
۵جریان نامیRated Current
۶توان سرمایش خروجیOutdoor Cooling Input Power
۷پتانسیل اثر بر گرمایش کره زمینGWP(Global Warming Potential)
۸وزن مبردRefrigerant Weight
۹گاز Co2 معادلCO2 Equivalent
۱۰نوع مبردRefrigerant
۱۱فشار عملکردی(تخلیه/مکش)Operating Pressure (Discharge/Suction)
۱۲فشار استاتیک(خروجی فن دستگاه)Static Pressure
۱۳وزن واحد داخلیIndoor Unit Weight
۱۴وزن واحد خارجیOutdoor Unit Weight
۱۵حجم هوا(ی خروجی دستگاه)Air Volume
۱۶نویز واحد داخلی/خارجیIndoor/Outdoor Unit Noise
۱۷نوع آب و هوا(ی مناسب برای دستگاه)Climate Type
۱۸درجه حفاظت در برابر رطوبتMoisture Protection

۱.مدل(Model) : نشان دهنده مدل دستگاه است. هر سازنده معمولاً از یک کد گذاری متفاوت برای مدل دستگاه ها استفاده می کند. به عنوان مثال نامگذاری مدل های مختلف دستگاه های داکت اسپلیت ال جی مطابق تصویر زیر است:

نکته مشترکی که در نامگذاری مدل های بیشتر برندهای داکت اسپلیت دیده می شود این است که اعداد ۱۲،۱۸،۲۴،۳۰،۳۶، معمولاً نشان دهنده ظرفیت سرمایش دستگاه بر حسب هزار بی تی یو بر ساعت هستند. ظرفیت دستگاه های داکت اسپلیت را معمولاً بر حسب بی تی یو بر ساعت (BTU/hr) بیان می کنند. هر ۱۲۰۰۰BTU/hr تقریباً برابر ۳.۵ کیلووات توان سرمایشی است. باید توجه داشت که توان سرمایشی دستگاه با توان مصرفی آن فرق دارد. توان برق مصرفی دستگاه معمولاً بین یک سوم تا یک چهارم توان سرمایشی آن است که رابطه این دو با ضریب عملکرد(COP) دستگاه تعیین می گردد.

۲. ضریب عملکرد(COP):

در حالت سرمایش نشان دهنده توان جذب حرارت از محیط تقسیم بر توان الکتریکی مصرفی دستگاه، هردو بر حسب کیلووات، می باشد. هرچه این عدد بالاتر باشد، یعنی به ازاء مصرف یک واحد انرژی الکتریکی دستگاه سرمایش بیشتری ایجاد می نماید. ضریب عملکرد اکثر برندهای داکت اسپلیت بین ۳.۲ تا ۳.۸ است. دستگاه با ضریب عملکرد بیشتر نسبت به دستگاه با ضریب عملکرد کمتر، برق کمتری مصرف می کند و هزینه انرژی بهره بردار کمتر خواهد بود.

۳- مقدار ولتاژ مورد نیاز(Rated Voltage):

ولتاژ برقی است که دستگاه با آن کار می کند. این ولتاژ برای دستگاه های تک فاز ۲۲۰ ۲۴۰V و برای دستگاه های سه فاز ۳۸۰ ۴۱۵V است.
۴- فرکانس برق مورد نیاز(Rated Frequency):

فرکانس برق شهری به صورت استاندارد برابر ۵۰Hz است و تمام دستگاه های تهویه مطبوع نیز با همین فرکانس کار می کنند.

۵- جریان مصرفی(Rated Current):

حداکثر جریانی است که دستگاه در بیشترین ظرفیت خود مصرف می نماید. جریان مصرفی مثلاً برای یک دستگاه با ظرفیت ۳۶۰۰۰ kBTU/hr حدود ۱۵A و برای دستگاه با ظرفیت ۲۴۰۰۰BTU/hr حدود۱۰A است. به عنوان یک محاسبه سرانگشتی آمپر مصرفی دستگاه به ازاء هر تن سرمایش (هر ۱۲۰۰۰BTU/hr) برابر ۵A است.
۶- بیشینه توان مصرفی واحد بیرونی در حالت سرمایش(Outdoor Cooling Input Power):
این عدد برای یک دستگاه با ظرفیت ۳۶۰۰۰ kBTU/hr حدود ۳.۵kW است. رابطه بین حداکثر جریان و حداکثر توان مصرفی واحد بیرونی دستگاه تک فاز، به این صورت است:(w=v*I)
در دستگاه های گرمایش/ سرمایش، مقادیر جریان و توان بیشینه در دو وضعیت گرمایش و سرمایش به صورت جدا ارائه می شوند. این مقادیر بسیار به هم نزدیک هستند.
۷- شاخص اثر گرم کنندگی کره زمین(GWP):
متاسفانه به طور کلی همه مبردها باعث افزایش گرم شدن کره زمین می شوند. مبردها در حالت گاز سنگین تر از هوا هستند و از طرفی ظرفیت حرارتی بسیار بالا دارند. این ظرفیت حرارتی بالا که برای داشتن یک دستگاه سرماساز با راندمان انرژی بالا برای ما مطلوب است، از نظر زیست محیطی اصلاً خوب نیست و باعث می شود که مقدار زیادی انرژی گرمایی ذخیره شده در گازهای مبرد، در نزدیکی سطح زمین باقی بماند و به طرف بالا نرود. GWP مخفف
Global Warming Potential می باشد که به معنی پتانسیل گرمایش جهانی است. این شاخص به منظور مقایسه اثر گازهای مختلف بر گرمایش کره زمین با گاز Co2 تعریف شده است. برای مثال شاخص GWP برای مبرد R410 برابر ۲۰۸۸ می باشد که به این معنی است که اثر یک کیلوگرم از این مبرد بر گرمایش جهانی ۲۰۸۸ برابر بیشتر از یک کیلوگرم گاز CO2 است. عدد GWP مبرد R22 برابر ۱۸۱۰ می باشد. همانطور که ملاحظه میفرمائید گاز مبرد R410 از نظر پتانسیل ایجاد گرمایش جهانی نسبت به مبرد قدیمی R22برتری ندارد، پس چرا میگوئیم این مبرد دوستدار محیط زیست است؟
مبردR22 از گروه هیدرو کلرو فلوئورو کربن ها است یعنی مولکول آن دارای اتم های هیدروژن، کلر، فلوئور و کربن می باشد. مبرد R410 از گروه هیدروفلوئوروکربن ها است، یعنی مولکول آن فقط شامل هیدروژن، فلوئور و کربن است و اتم کلر ندارد. اتم کلر با ورود به بالای جو زمین برای واکنش تبدیل ازن(O3) به اکسیژن(O2) به عنوان کاتالیزور عمل می نماید و باعث نازک شدن لایه ازن می گردد. یک مولکول کلر تا قبل از اینکه از بین برود ۱۰۰۰۰۰ مولکول ازن را نابود میکند. ازن با سرعتی بسیار بیشتر از آنچه که به طور طبیعی ساخته شده است از بین می رود. نازک شدن لایه ازن باعث ورود پرتوهای ماورابنفش خورشیدی به جو زمین می شود. این پرتوها عامل ایجاد سرطان در انسان ها هستند و همچنین به دلیل سطح انرژی بالا به شدت باعث افزایش گرم شدن کره زمین می شوند. گرما از طریق تابش پرتوهای UV به جو زمین وارد شده ولی راهی برای خروج آن وجود ندارد، به این پدیده اثر گلخانه ای می گویند. لذا از سال ۲۰۲۰، تولید و استفاده از گاز مبرد R22 در کلیه تجهیزات سرمایشی در جهان مطلقاً ممنوع شده است.
۸- وزن مبرد(Refrigerant Weight):

مقدار مبرد لازم برای شارژ کامل دستگاه در حالتی که کاملاً خالی از مبرد شده باشد.
۹- دی اکسید کربن معادل(CO2 Equivalent):

گفتیم که هر کیلوگرم مبرد R410 ، به اندازه ۲۰۸۸kg گاز دی اکسید کربن بر گرمایش کره زمین موثر است. یک دستگاه داکت اسپلیت با ظرفیت ۳۶۰۰۰BTU/hr حدود ۲.۱kg مبرد R410 داخل خود دارد. با ضرب GWP مبرد R410 در جرم مبرد دستگاه، CO2 معادل مبرد دستگاه، به دست می آید.
۱۰- نوع مبرد(Refrigerant):

در بیشتر دستگاه های داکت اسپلیت جدید از مبرد R410 استفاده شده است که نسبت به مبردهای قدیمی راندمان انرژی بهتری دارد و به دلیل فشار بالای خروجی کمپرسور، امکان قرار گرفتن واحد داخلی و خارجی در فاصله های دورتر را فراهم می نماید.
۱۱- فشار عملکردی مکش/ دهشOperating Pressure (Discharge/Suction)):
سیکل تبرید دارای دو سطح فشاری است. برای اینکه مبردی که گرما جذب کرده و به بخار داغ تبدیل شده بتواند گرمای خود را به هوای محیط خارج کند باید به وسیله کمپرسور فشرده شود. سطح فشاری بالا و پائین به نوع مبرد استفاده شده در دستگاه بستگی دارند. به عنوان مثال برای دستگاه با مبرد R22 این سطوح فشاری ۸۰psi برای مکش کمپرسور و ۲۸۰psi برای خروجی کمپرسور هستند. برای دستگاه با مبرد R410 این سطوح حدود ۶۰۰psi و ۲۵۰psi هستند. البته این مقادیر در برندهای مختلف می توانند تا حدی متفاوت باشند. ممکن است در جدول مشخصات دستگاه مقادیر این فشارها بر حسب مگاپاسکال یا بار داده شده باشد. برای تبدیل واحدهای فشار به یکدیگر از رابطه زیر استفاده می کنیم:

 ۱Mpa = 10 bar = 14/2 psi

یعنی هر مگاپاسکال فشار معادل ۱۰بار و هر بار معادل ۱۴.۲ پوند بر اینچ مربع است.
۱۲- فشار استاتیک خروجی(External Static Pressure):

فشار خروجی واحد هواساز داکت اسپلیت را نشان می دهد. مقدار فشار استاتیک خروجی برای دستگاه های ۲۴۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰BTU/hr حدوداً برابر ۰.۲۴ اینچ آب فشار نسبی(۰.۲۴ in Water gauge) است. که حدوداً برابر ۶۰ پاسکال((۶۰pa می باشد.
۱۳- وزن واحد داخلی (Inddor Unit Net Weight):

برای یک دستگاه ۳۶۰۰۰BTU/hr حدود ۳۲kg است.
۱۴- وزن واحد خارجی(Outdoor Unit Net Weight) :

به عنوان یک معیار سرانگشتی وزن واحد خارجی دستگاه داکت اسپلیت به کیلوگرم، حدوداً دو برابر دستگاه بر حسب هزار بی تی یو بر ساعت است. برای مثال وزن واحد بیرونی یک دستگاه ۳۶۰۰۰BTU/hr حدود ۷۲kg است.
۱۵- حجم هوای خروجی(Air Flow Volume):

معمولاً برای سه سطح عملکردی ملایم، متوسط و سریع فن دستگاه، داده می شود. برای یک دستگاه با ظرفیت ۳۶۰۰۰BTU/hr این مقادیر حدود ۱۵۰۰/۱۳۰۰/۱۱۰۰ m3/h هستند. برای تبدیل متر مکعب بر ساعت((m3/h به فوت مکعب بر دقیقه(cfm) از فرمول زیر استفاده می کنیم. بر این اساس ظرفیت هوادهی دستگاه گفته شده در بالا معادل ۸۸۳/۷۶۶/۶۴۸ cfm است.

تبدیل متر مکعب بر ساعت به سی اف ام

۱۶- سطح تولید نویز واحد داخلی/خارجی(Indoor/Outdoor Unit Noise):

سطح نویز واحد داخلی برای دستگاه ال جی با ظرفیت ۳۶۰۰۰BTU/hr برابر ۴۳db فشار صوتی و برای واحد خارجی برابر ۶۵db است. در دستگاه های با قیمت پائین تولید نویز واحد داخلی تا ۴۶db افزایش یافته است. در ساختمان های بزرگتر، اگر از دو دستگاه داکت اسپلیت ظرفیت پائین استفاده شود در مقایسه با حالتی که یک تک دستگاه با ظرفیت بالا نصب شود، نویز صوتی کمتری خواهیم داشت. سطح نویز واحد داخلی دستگاه های تا ۲۴۰۰۰BTU/hr معمولاً از ۳۸db فراتر نمی رود. البته میزان شنیده شدن نویز دستگاه به جانمایی و محل نصب آن هم بستگی دارد. کارشناسان داکتینو با در نظر گرفتن تمام این عوامل بهترین انتخاب را برای پروژه شما انجام خواهند داد.

۱۷- نوع آب و هوا(Climate Type):
مقدار قید شده برای این شاخص یا t1 است یا t3 . کمپرسورهای t1 فقط برای آب و هوای معتدل که دمای هوا در تابستان از ۴۵°c تجاوز نمی کند قابل استفاده هستند. این کمپرسورها در مناطق معتدل مرکزی و شمالی کشور قابل استفاده اند. برای آب و هوای گرم و مرطوب جنوب کشور باید از کمپرسورهای نوع t3 (ویژه آب و هوای تروپیکال) استفاده کنیم. کمپرسورهای t1 توانایی کمتری برای تحمل دماهای بالای محیط دارند. از نظر نوع کمپرسور، کمپرسورهای روتاری می توانند به صورت t1 و t3 ، هردو، ساخته شوند. کمپرسورهای رفت و برگشتی و اسکرال فقط نوع t3 دارند.
۱۸- سطح حفاظت واحد خارجی در برابر رطوبت(Moisture Protection):
استاندارد ضد آب و ضدگرد و غبار IP که مخفف عبارت Ingress Protection می باشد، یک معیار بین المللی است که به مقاومت تجهیزات الکتریکی در مقابل نفوذ آب و گرد و غبار تعلق می گیرد. این معیار از دو عدد تشکیل شده است مانند IP24 و گاهی ممکن است به صورت یک حرف و یک عدد باشد، مانند . IPX4 اما این اعداد چه معنایی دارند؟ رقم اول درجه حفاظت دستگاه در برابر اشیاء جامد، و رقم دوم درجه حفاظت دستگاه در برابر نفوذ آب را نشان می دهد. درج حرف X بعد از عبارت IP یعنی واحد خارجی دستگاه در برابر نفوذ ذرات جامد مقاوم نیست. درج عدد ۲ بعد از عبارت IP یعنی واحد خارجی دستگاه در برابر نفوذ و ضربات ذرات جامد تا قطر بزرگتر از ۱۲.۵mm مقاوم است. عدد ۴ در حرف دوم یعنی دستگاه در برابر پاشش آب از تمام جهات مقاومت دارد. عدد IP برای دستگاه های داکت اسپلیت معمولاً IPX4 یا IP24 است. IPX4 به این معنی است که دستگاه در برابر پاشش آب از تمام جهات مقاوم است اما در برابر ضربات ناشی از برخورد اجسام جامد مقاومتی ندارد و احتمال آسیب به فین های کندانسور در صورت برخورد اجسام خارجی وجود دارد. IP24 نیز در برابر پاشش آب از تمام جهات مقاوم است علاوه بر آن در برابر برخورد اجسام جامد با قطر بزرگتر از ۱۲.۵mm نیز حفاظت شده است.

تماس با پشتیبانی داکتینو

جهت ارتباط با کارشناسان داکتینو و هرگونه انتقاد و پیشنهاد با ما تماس بگیرید

1921 4418 021

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *